Acasă » 2015 » Martie » 30 » Ce este manipularea?
1:41 PM
Ce este manipularea?
                       

Trebuie să ştii înainte de toate că manipularea reprezintă acţiunea de a determina o persoană, un grup, un colectiv să gândească şi să acţioneze într-un mod favorabil pentru manipulator. Se realizează prin utlilizarea unor tehnici de persuasiune, dezinformare sau intoxicare, ajungându-se uneori în cazurile grave, până la spălarea creierului. Manipularea este atât de periculoasă pentru că pe toată durata ei, intenţiile reale ale celui ce transmite mesajul rămân ascunse şi insesizabile celui manipulat.

Mai jos sunt primele 3 tehnici de manipulare pe care o să ţi le prezint astăzi:

     1. Una dintre cea mai simple metode de manipulare este cea a distorsiunii temporale. În etapa în care eu nu eram interesat, sau mai bine zis eram total dezinteresat de viaţa mea, de dezvoltarea mea, de pshihologie şi comunicare am fost de foarte multe ori manipulat prin această tehnică. Atunci nici măcar nu eram conştient de asta. Nu îmi dădeam seama că în unele situaţii mă aflam pe post de marionetă. Nu ştiam de ce făceam anumite lucruri sau de ce luăm anumite decizii. Uneori dădeam vina pe ghinion, alteori mă resemnam şi suportam consecinţele cu capul plecat.

Apoi însă ceva s-a schimbat în mine. Mi-am dat seama că ce se întâmpla cu mine nu era deloc ok. Aşa că am început să investesc timp în dezvoltarea mea şi să asimilez informaţii, să le transpun în viaţa reală şi mai mult decât atât, să le transmit mai departe. Uşor, uşor, am observat că în timp reuşisem să îmi dau seama când cineva încerca să folosească această tehnică şi să acţionez imediat contracarând efectul.
Tehnica distorsiunii temporale este bazată pe faptul că unul dintre cele mai bune moduri de a influenţa o persoană este să te comporţi că şi cum ceea ce îţi doreşti tu să obţii s-a şi întâmplat deja. Sora mea avea o metodă de a mă manipula foarte uşor. De exemplu de fiecare dată când voia să merg să îi cumpăr ceva îmi zicea: “După ce o să te duci să îmi cumperi lapte (am dat doar un exemplu) să vii să ne uităm la film”. Practic ea îmi punea mintea în situaţia în care eu credeam că deja mersesem să cumpăr lapte.

Câteodată manipularea prin tehnica asta te face să crezi că de fapt tu vrei să te duci să cumperi lapte. Am dat doar o replică care mi-a trecut prin cap. Ideea e că prin această tehnică ţi se transmite la nivel subconştient mesajul că tu ai făcut deja lucrul respectiv. De asemenea, asocierea de imagini plăcute cu folosirea timpului prezent face că propunerea să fie irezistibilă.

         2.Tehnica angajamentului şi a concordanţei. 
În cele mai multe dintre situaţii şi conjuncturi mintea noastră este cea care ne stăpâneşte şi ne dictează ce să facem.Tocmai asta este şi motivul principal pentru care unii oameni sunt atât de uşor de manipulat. Că să ajungi pe cele mai înalte trepte ale dezvoltării personale trebuie să înveţi să îţi stăpâneşti propria minte. Oamenii caută şi asimilează informaţii care sunt în concordanţă cu ideile lor pe care le-au avut anterior. Asta e principalul defect al celor care şi-ar dori să se schimbe însă nu fac nimic pentru asta.

Atunci când o persoană ia public atitudine, toate acţiunile sale ulterioare vor fi în concordanţă cu atitudinea manifestată anterior. Orice comportament neconcordant produce tensiuni pshihice pe care orice individ va încerca la nivel subconştient să le evite; deci va fi solidar cu acţiunile sale anterioare. Această tehnică de manipulare presupune lansarea unei serii de 2-3 cereri mai mici pe care manipulatorul ştie sigur că nu îi pot fi refuzate. Aici se potriveşte foarte bine proverbul care spune că îi dai un deget şi îţi ia toată mâna.

De exemplu, dacă administratorul unui bloc vine la un locatar şi îi cere să semneze o petiţie care o să ajungă la primărie pentru îmbunătăţirea străzilor din cartierul respectiv, în mod sigur locatarul va semna. Peste 2 săptămâni dacă administratorul va veni iar la uşa locatarului şi îi va cere să ajute la deszăpezirea aleilor din jurul blocului, există şanse foarte mari că locatarul să nu poată refuză. De ce? Pentru că atunci când a semnat, şi-a luat angajamentul că e un bun cetăţean, că o să contribuie la imbunatatierea străzilor chiar dacă doar printr-o semnătură. Şi ce face un bun cetăţean? Ajută şi la deszăpezirea aleilor!

        3.Tehnica Principiului atribuirii.

Oamenii au o anumită imagine despre ei înşişi, se văd într-un anumit fel. De cele mai multe ori se văd într-un mod greşit pentru că imaginea de sine se formează în urmă contactului şi a comunicării cu ceilalţi. Însă acum trebuie să afli, nu doar că oamenii cred ceva anume despre ei, însă ca acest lucru le şi influenteaaza faptele şi acţiunile. Dacă un om îşi atribuie intern o caracteristică va face tot ceeea ce este specific unui om cu acea caracteristică. Dacă profesorul îi spune elevului sau că îl consideră conştiincios şi harnic, elevul îşi va atribui la nivel inconştient caracteristică de om harnic şi care nu poate să dezamăgească. Consecinţă? În cele mai multe din cazuri elevul se va comportă că atare adică conştiincios şi harnic. Si aici se potriveste exemplul de la a 2 tehnica.

Dacă vrei să faci practică vis a vis de aceste tehnici te rog să observi de câte ori judecata ta despre ceva anume este condiţionată de context şi de alţi factori şi vreau sa incepi să te întrebi dacă aceşti factori sunt într-adevăr întâmplători. Este posibil să ai mai mult decât o surpriză. Data viitoare chiar am o surpriză pentru tine. Sunt sigur că o să îţi placă însă deocamdată nu pot să îţi zic despre ce e vorba. Aşa că dacă vrei să afli despre ce este vorba, mai treci pe aici din când în când, pentru că nu ştiu încă sigur când o să postez articolul.

Categorie: Manipulare | Vizualizări: 226 | Adăugat de: h2oviteza | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar